Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een nieuw geluid van Ynoji

 
 

Ynoji
Foto Mayli Sterkendries
 
Tijdens Sonar Sounds, een clubreeks van Cactus Muziekcentrum in de MaZ voor elektronische geluidsfenomenen, tekenen op zondag 3 juni de ‘bands’ Gonjasufi, Biaz en Ynoji present voor een avondje bleeps en clicks. EXit sprak met Lucian en Bruno van Ynoji.
 Lucian Ditulescu is de techneut, creatieveling en het brein achter Ynoji. Al drie jaar houdt hij zich onledig met sounddesign, beats, mixing, sampling, kortom alles wat met software te maken heeft. Hij richt zich op de ritmische stijlen (jazz, jungle, drum&bass, future garage), genres die instrumentale geluiden fuseren met elektronica.
 Bruno Van Damme is de occasionele inspiratiebron en medeoprichter. Hij is de belangrijke schakel in de beginperiode en doet nu soms wat melodiewerk, speelt saxofoon en klarinet (als bezigheid, niet bij Ynoji), maar is nog niet volledig ingewijd in de wondere wereld van de software.
 
EXit: Jouw grote voorbeeld is Amon Tobin, Lucian?
 Lucian Ditulescu: ‘Amon Tobin is zowat mijn held: vorig jaar heb ik hem ontdekt door zijn album ISAM. Sindsdien is er een hele wereld voor me opengegaan. Zijn manier van sounddesign, sampling, mixtechnieken.. hij is, naast enkele anderen, de belangrijkste figuur geweest sinds de start van Ynoji. Hij had een bepaalde visie op geluid die ik ook had, maar ik wist gewoon niet hoe ik die visie moest omzetten in geluid. Nu weet ik het wel.’
 
Bruno Van Damme: ‘Ik denk niet dat er echt een groot voorbeeld is waar ik mij op richt bij het maken van muziek. Niet dat ik niet opkijk naar sommige groepen, hoor. Ik ben grote fan van namen als Eddie Vedder en Rise Against, maar ben ook zeker te vinden voor Slagsmallsklubben of Burial. Ik denk dat ik mij soms zelf minder bewust ben van hun invloed.’
 
Het volledige intervew leest u in EXit-juni
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: