Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Mercedes Van Volcem over monumentenzorg in een werelderfgoedstad

Mercedes
 
Foto Paul Willaert
 
Deze maand in EXit: Schepen Van Volcem
 
‘We moeten vernieuwen op plaatsen waar lelijke eendjes staan’
 
Mercedes Van Volcem (VLD) heeft er straks (14 oktober, u weet wel) zes jaar als Schepen van Monumentenzorg en Stadsvernieuwing op zitten. Het is een opgemerkte, maar soms woelige, beleidsperiode geworden. Dit was deels te wijten aan de kritische inbreng van een aantal erfgoedbewakers die, jammer genoeg, niet altijd met open vizier streden. Het label Werelderfgoedstad in gevaar? Van Volcem sust: ‘Onze dertien ambtenaren die waken over het Brugse erfgoed zijn wereldtop’.
  
EXit: Monumentenzorg is de voorbije zes jaar een levendig thema geworden (en altijd geweest) in de Brugse politiek. Helaas nogal gepolariseerd. Is er (g)een basis voor dialoog? 
 
Mercedes Van Volcem: ‘Het is levendig geweest omdat bepaalde mensen graag polariseren.  Brugge kende de afgelopen jaren een ongelofelijke dynamiek. Welnu, in de monumentenzorg is alles dialoog, want de hogere overheid geeft bindende adviezen als het over een monument gaat en er is een verplicht niet-bindend advies bij onroerend erfgoed en dorpsgezichten.  Mijn job is vooruitgang boeken in overleg en dat is een constant zoeken naar evenwicht tussen traditie en vernieuwing. Sommige mensen houden niet van verandering, maar Brugge is een stad in evolutie en elke generatie zorgt voor zijn gelaagdheid.’
 
Het volledige interview leest u in EXit-juni
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: