Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MAAK meets Benin in De Werf

 

Kojo_-_008
Kojo
 
Ieder in diverse – al dan niet eigen – formaties actief, verenigen Laurent Blondiau (trompet), Michel Massot (trombone, tuba) en Jeroen Van Herzeele (sax) hun blazerskrachten voor een nieuw project van Mâäk. Na eerdere avonturen met muzikanten uit o.a. Mali, Marokko en Zuid-Afrika, dreef hun fascinatie voor de vodun-ritmes, ware “trancemuziek”, hen dit keer richting Benin. 'Kojo', het resultaat van deze samenwerking tussen blank en zwart – ‘Kojo Midokpo’ betekent in de taal van de Fon “allen samen verenigd” – is net als die eerdere experimenten met artiesten van het Afrikaanse continent ook nu weer een cocktail van traditie en improvisatie, westerse blaas- en “zwarte” percussie-instrumenten, zang en dans. Laatstgenoemde ingrediënten worden toegevoegd door Albert Anagoko en een rits Beninse percussionisten. Het hele gezelschap staat vrijdag 25 mei op het podium van De Werf, voor wat – getuige het video- en fotomateriaal op www.maaksspirit.be – ongetwijfeld een waardige èn stomende afsluiter van het huidige jazzseizoen aldaar wordt.
 
Overigens kan men op www.dewerf.be ook de reactie van Laurent Blondiau lezen n.a.v. het negatief preadvies dat het Kunstencentrum zo onverdiend moest incasseren. Zijn commentaar is overigens slechts één van de méér dan 100 uitingen van verontwaardiging en onbegrip – meteen ook steunbetuigingen – vanuit het kunstenveld zelf. (PJG)
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: