Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Prestigieuze Guido Gezelleprijs naar Nederlandse K. Michel

 
Brugse Poëzienacht onder grote belangstelling
affiche Poëzienacht Brugge 5 mei 2012
 
 De tweede Poëzienacht mag terug blikken op een zeer geslaagde editie en met de Nederlander K.Michel op een prestigieuze winnaar van de Guido Gezelleprijs. Liet de voorverkoop weinig goeds voorspellen, gisteravond liep het Concertgebouw aardig vol. Actrice Joke Devynck opende de avond met Gezelles Het Schrijverke ('met 't zwarte kabotseken aan') waarna gastvrouw Friedl Lesage burgemeester Moenaert en schepen Roose uitnodigde tot de uitreiking van een prijs (5000 euro) die tot de belangrijkste van het land in zijn soort behoort. De jury koos de bundel Bij eb is je eiland groter omdat 'In deze bundel van K. Michel elk gedicht een pareltje is.Je vindt bij hem geen bladvulling of schetsen, uitprobeersels of tussendoortjes. Elk gedicht is af en geheel zichzelf. Achtentwintig cadeautjes aan de lezer die uit is op de verheldering die uitgaat van de wolkenlucht en op de verwondering ’s ochtends een uilenbal op je kussen te vinden. Wie ten onder dreigt te gaan in de aanzwellende dagelijkse woordenvloed, kan zijn toevlucht nemen op het eiland van deze bundel. Blijf er zeker hangen tot het eb is. '
In het resterende luik van de poëzienacht stonden de dichters op het podium, waarvan alleen de aangekondigde Charlotte Mutsaers verstek gaf wegens ziekte. Indruk maakte Remco Campert, de enige nog levende Tachtiger. Maud Vanhauwaert bewees, met een gesmaakte act, dan weer dat poëzie (voor)lezen meer kan zijn dan het debiteren van versregels. De Brugse dichteres Delphine Lecompte, klaar voor de definitieve doorbraak, kreeg de lachers mee met haar eigenzinnige bespiegelingen omtrent leven & verdriet. Veel applaus was weggelegd voor de jarige en recent bekroonde Leonard Nolens die het begrip 'op eenzame hoogte' vulling gaf. Voorts was er een avond lang van alles te beleven in het Concertgebouw:signeersessies, muzikale optredens, ontmoetingen allerhande. Mooi was in dat verband het initiatief van 'een vriendin' die een gedicht van haar vriend Karel Bosch, recent uit het leven gestapt, uitdeelde en hoopte 'dat iemand er ooit iets zou mee doen'. Samengevat: de Poëzienacht heeft een traditie ingezet die om een vervolg vraagt. (LF)  

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: