Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Heilig Bloedprocessie achter de schermen

Exit02
Foto Luc Rabaey
 
In het Biekorfcafé loopt een interessante tentoonstelling van fotograaf Luc Rabaey over de Heilig Bloedprocessie. Fotografe Sofie Crabbé spreekt woorden van lof.
 
België kent een zeer rijke en oude processiecultuur. Geen enkele processie is echter zo met een stad verweven als de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Al meer dan 700 jaar draagt een Diederik van den Elzas-figurant het bergkristallen flesje met de paar druppels bloed door de Brugse steegjes. Want zoals we weten was het deze graaf die volgens de traditie de relikwie van het H. Bloed naar Brugge overbracht.
 
De Heilig Bloedprocessie in het traditionele straatbeeld van Brugge: een gedroomd cadeau voor een Brugse fotograaf, hoor ik je denken. Jawel, zo dacht Luc Rabaey er ook over en hij besloot om verschillende edities van de processie met de camera vast te leggen. Deze tentoonstelling toont het resultaat van zes opeenvolgende edities. We zien Romeinse legioensoldaten met enkelhoge, lederen laarzen, bronzen helmen en pluimen van paardenhaar. We zien de Maagd Maria terwijl ze liefkozend Jezus in haar armen houdt, maar evenzeer Jezus die vele jaren later met een kroon van gevlochten doorntakken het loodzware kruis voor zich uit sleept. Alle figuranten vallen samen met hun eeuwenoude rol. Je waant je werkelijk in een middeleeuws schilderij. Gezichten lijken helemaal niet veel veranderd sinds Memling en Van Eyck. De theatraliteit van het hele gebeuren weet Luc visueel te vertalen, zonder hierbij in de cliché’s te vervallen. Hij neemt ons mee achter de schermen van het hele gebeuren. De pittoreske of folkloristische elementen aan de rand van het processiegebeuren neemt hij mee op in zijn verhaal: de talloze repetities, het gladstrijken van de plooien in de kostuums, het maquilleren van de verschillende figuranten, het klaarmaken van de Brabantse trekpaarden, enz. Als toeschouwer zien we nu eens komische, anekdotische situaties, en dan weer bevreemdende scènes waarbij de vage lijn tussen realiteit en fictie wordt bewandeld. Werkelijk niets ontgaat het observerende oog van de fotograaf. Luc is geenszins een oppervlakkig kijktoerist, maar een diepgaande kijker. Hij is een mens die de tijd neemt om verliefd te worden op de stad en zijn tradities. Laat je ontroeren door dit bijzondere beeldverhaal van en over Brugge, zijn devotie en verbeeldingskracht.  (Sofie Crabbé)
 
Fototentoonstelling 'Heilig Bloedprocessie achter de schermen' Cultuurcafé Biekorf, Naaldenstraat 4, Brugge.  27 april tot 27 mei '12 elke dag van 11 tot 19 uur en ook vóór, tijdens en na voorstellingen in de Biekorf. www.erfgoedcelbrugge.be & www.44gallery.be/fotograaf/fotowerk

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: