Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse zigeunermuzikant Tcha Limberger in Stadsschouwburg

 

Tcha
 
Tcha Limberger: ‘Ik sta op authenticiteit’
 
 Op vrijdag 20 april concerteert de Brugse zigeunermuzikant Tcha Limberger in de Stadsschouwburg, vergezeld  van de muzikanten van het Budapest Gypsy Orchestra. Op het programma: authentieke Hongaarse volksmuziek en vooral een feestelijk avondje in zijn  geboortestad. 
 
Tcha Limberger: ‘Wat ik kende als zijnde zigeunermuziek, dat wat hier gespeeld werd, was eigenlijk ‘herinneringen aan muziek uit Oost-Europa’. Zeer gezellig, dat wel, maar ik zocht naar authentieke zigeunermuziek. Die heb ik daar ontdekt bij de Hongaarse grootmeester Boros, een van de grote violisten van die muziek. Toen heb ik beslist om Hongaars te leren en daarom ben ik op mijn 22ste voor enkele jaren in Boedapest gaan wonen. Leerde de taal, leerde er viool, leerde er Hongaarse musici kennen. Vooral Horvat Bela heeft mij ingewijd in de klassieke viooltechniek en in het zigeunerrepertoire, naast een hele reeks anderen.’

 
EXit: Je hebt je onder meer toegelegd op het uitvoeren van authentieke Hongaarse volksmuziek, de Magyar Nota.
 
Limberger:  ‘Ja, ik wou die muziek op een correcte manier uitvoeren. Deze muziek is geschreven door Hongaren vanaf het begin van de 19de eeuw en werd altijd door zigeuners gespeeld. Was altijd populair, ook buiten Hongarije. Het is populaire muziek met een volks karakter en die speel ik met het Budapest Gypsy Orchestra in de Stadsschouwburg. Het is trouwens de eerste keer dat ik optreed met een eigen project.’
 
EXit: Je ouders wonen nog steeds in Brugge. Kom je hier vaak op bezoek?
 
Limberger:  ‘Jazeker, ik kom hier zeer graag. Ik hou van het sfeertje dat hier hangt. Zodra ik het station uitkom, ruik ik deze stad, de zeelucht, de natuur. Visuele indrukken heb ik uiteraard niet, dat bestaat niet in mijn geval, maar ik ervaar en proef wel geuren en geluiden, de grond onder mijn voeten, de kronkelende straatjes. Mijn ouders wonen in de Clarastraat, mijn moeder werkt sinds de opstart in het Concertgebouw. Ik hou van deze stad.’ (LF)
 
Tcha Limberger’s Budapest Gypsy Orchestra op vrijdag 20 april in de Stadsschouwburg. Info www.ccbrugge.be
 
Het volledige interview leest u in EXit-april
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: