Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Van nachtmerrie tot stadsicoon ((Tag: EXit)

 

Paul_robbrecht
Foto: Paul Willaert
 
 
De culturele ratingbureaus hebben Brugge, na tien jaar Culturele Hoofdstad & Concertgebouw, een AA+ gegeven. Zakenkrant De Tijd evalueerde positief: ‘Geen eenmalig vuurwerk’ luidde het in een reportage waarin (naast EXit) ook Bart Caron werd geciteerd. Hij vindt: ‘De globale kwaliteit van het cultuurleven is gestegen’. Geert Van Der Speeten van De Standaard  zag het Concertgebouw de voorbije tien jaar evolueren ‘van nachtmerrie tot stadsicoon’. Hij prijst  ‘de wonderlijke architectuur met zijn vele mogelijke opstellingen’ en stelt vast dat het Concertgebouw zijn plaats zocht ‘niet naast maar middenin het cultuurleven van de stad’. De Morgen daarentegen ging zijn mosterd halen bij ‘een kritische stem’ die, naar aloude Brugse traditie, anoniem wenst te blijven. En zo’n stem verzint maar wat. ‘Het Concertgebouw stelt zich te veel op als een cultuurpaus’ luidt het, en ‘ze doen geen moeite om zelf in het sociale weefsel zichtbaar te zijn’. Natuurlijk kan ook de ‘kritische stem’ niet blind blijven voor de gang van zaken (‘een voorzichtige tevredenheid over de evolutie’), maar het besluit van de auteur stond uiteraard al vast: ‘Het gebrek aan inhoudelijke visie vooraf wordt graag met de mantel der liefde bedekt’. De ultieme hallucinatie van journaliste Evelyne Coussens is een aanbeveling: ‘Waarom zou het Concertgebouw niet uit de prestigerace stappen en zich meer verankeren in de Vlaamse context?’. Humor moet kunnen, ook anoniem. (LF)
 
                                      
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: