Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kunst voor de fiets(er)

Ronde_van_vlaanderen_trofee
Fernand Vanderplancke: geen woorden maar beelden
 
Recent verscheen een nieuw kunstboek over beeldend kunstenaar Fernand Vanderplancke. Het boek bevat weinig tekst, maar vooral fotomateriaal (van Wilfried Scheldeman) van de sculpturen, beeldhouwwerken en schilderijen van deze in Brugge geboren kunstenaar. Het grote publiek kent hem als dé ontwerper van de trofee van de Ronde van Vlaanderen, de wielerklassieker op de eerste zondag van april.
 
Fernand Vanderplancke werd in 1938 in Brugge geboren en liep school aan de stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Hij verkaste naar Oostduinkerke waar hij sinds 1987 een professioneel kunstenaarsbestaan uitbouwde. Vanderplancke realiseerde heel wat werken op openbaar domein zoals onder meer De Meeuwen op de Zeedijk in De Panne en de borstbeelden van Paul Delvaux in Veurne en Frank Van Acker in Brugge.
 
Vlaanderens Mooiste
 
Al 17 jaar lang maakt Fernand Vanderplancke ook de bronzen trofeeën die de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Vlaanderens Mooiste, op zijn schouw mag zetten. Johan Museeuw heeft er drie, Tom Boonen en Stijn Devolder al elk twee. ‘Fabian Cancellara heeft ook enkele beelden in zijn huis en is een bewonderaar van mijn werk. Hij is me thuis al eens komen opzoeken. Een grote eer voor mij, want ik vind hem één van de grootste sportmensen die er momenteel rondlopen. Ook op menselijk vlak is hij een zeer beminnelijk man’, zegt Vanderplnacke, die ook al beelden ontwierp voor de Flandrien van het jaar, voor de winnaars van enkele Tour de France-ritten en het wereldkampioenschap veldrijden in Koksijde 2012.
Fernand Vanderplancke is ook een man met een groot hart : hij begeleidt workshops met kinderen met minder kansen en hij liet eind 2010 vijf originele schetsen van de trofee van De Ronde in het Brugse stadhuis veilen voor het goede doel. En dat bracht enkele duizenden euro’s op. 
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: