Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Habibi wint Cinema Novo-prijs

 

Habibi-cataloog
 
De  Camera Novoprijs gaat naar Habibi ( voluit Habibi Rasak Kharban) van Susan Youssef. Uit negen competitiefilms kozen de vijf juryleden voor deze tragisch eindigende liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in de Palestijnse Gebieden. Uit het juryverslag: 'De regisseur maakt niet alleen een dapper statement door met beperkte middelen en in ongewoon moeilijke omstandigheden een knap afgewerkte en aangrijpende film te draaien. Ze geeft het eeuwenoude en universele verhaal van de verboden liefde, een tegelijk poëtische, prangende en brandend actuele invulling'. De film ontvangt de Camera Novoprijs. Mabul, een Israëlische film van Guy Nattiv, eindigde op een zucht van de eerste plaats. Hij krijgt een eervolle vermelding.  
 
De jongerenjury  bekroonde Headshot, een Thaise film van Pan-ek Ratanaruang met de Amakourouprijs, een geldprijs  van 1.250 euro. 
Het publiek hield van de Indische film I Am Kalam, een waar sprookje voor groot en klein. Verder was El Gusto, het muzikale project van enkele krasse knarren die op de wijze van het Cubaanse Buena Vista Social Club de Algerijnse muzikale scène van de jaren zestig laten herleven. En dan was er natuurlijk ook Monsieur Lazhar die de harten kon bekoren.
 
Het festival start in 2013 later op het jaar, in de tweede helft van april.
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: