Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Genieten in een brandstraatje

 

Maud_en_peter

 

Foto Paul Willaert
 
Vanaf dinsdag 20 maart 2012 zal auteur Peter Verhelst, samen met letterbeeldhouwster Maud Bekaert, drie jaar lang in Brugge samenwerken met kunstenaars van heel diverse pluimage,  om telkens op een bijzondere locatie in de stad een QNX-plek open te stellen. In 2015 komen al die plekken samen in een grote tentoonstelling.
 
QNX bevat de medeklinkers van het woord equinox. Equinox is het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, waardoor de dag even lang is als de nacht. Op 20 maart 2012 is er de lente-equinox, op 23 september de herfst-equinox.
 
Peter Verhelst: ‘Het moet mogelijk zijn in deze luidruchtige, drukke tijden plekken te maken waar plaats is voor stilte. We willen plekken ontwerpen die door hun stilte de bezoeker de kans geven om goed te kijken, om na te denken of niet langer na te denken. Plekken waar kunst aanwezig is. Plekken die goed toegankelijk zijn, omdat ze bedoeld zijn openbare plekken te worden. Is het mogelijk op deze plekken rituelen door te laten gaan? En welke rituelen hebben in deze tijden nog zin – als we ervan uitgaan dat rituelen symbolische handelingen zijn die structuur geven aan het leven, en betekenis geven aan de cycli van het leven? Plekken die de leegte, ontstaan door het wegvallen van oude rituele plekken, met mogelijk nieuwe betekenissen opvullen.'
 
Voor QNX1-Huis van de druppelende stenen werken Peter Verhelst en Maud Bekaert samen met een acteur en beeldhouwer Johan Tahon. De installatie is gratis te bezichtigen in het brandstraatje (achter de gesloten poort naast de hoofdingang van het Stadhuis) op de Burg in Brugge op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 15 uur. De opening van de installatie start telkens met het ritueel van 12 tot 13 uur. Wie wil, kan het ritueel bijwonen. Daarna blijft de installatie nog twee uur open. QNX2 opent op 20 juni 2012. QNX is een organisatie van Brugge Plus. (LF)
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: