Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

kleinVerhaal met grote gevolgen

 

Kleinverhaal
 
kleinVerhaal  vecht negatief preadvies aan, Hans Dewitte bericht.
 
 
kleinVerhaal vzw ontstond in de schoot van Brugge 2002. In die beginjaren zetten we een reeks eigenzinnige projecten op vanuit verschillende hoeken van het kunstenlandschap en laveerden tussen erfgoed, cultuureducatie, podiumkunsten en cultureel buurtwerk. 
 
In 2005 brachten we de woeste rit van die eerste jaren in kaart. De organisatie diende keuzes te maken en zich te positioneren binnen het kunstenveld. We kozen ervoor om onze eigenheid uit te spelen en ons verder te ontwikkelen als nomadisch gezelschap, om samen met kunstenaars artistieke processen op gang te zwengelen vanuit het hart van de maatschappij.  De daarop volgende jaren werd ervaring en expertise opgebouwd, met vallen en opstaan. kleinVerhaal zette producties op middenin ‘probleemgebieden’, buurten, dorpen en steden.
 
In 2007 werd kleinVerhaal vzw erkend als sociaal artistieke organisatie.De stand van zaken anno 2012?  kleinVerhaal lanceert bevlogen artistieke concepten waarrond zowel buurtbewoners, oude en nieuwe Belgen, toevallige passanten, mensen met fysieke of mentale beperking, daklozen, jongeren en senioren worden samengebracht. We bereiken groepen die door de reguliere kunstensector moeilijk of niet worden aangesproken en gaan voor onze projecten in zee met kunstenaars als onder andere Randi de Vlieghe, Sam Louwyck, Frank Adam, Jean-Baptiste Lison, Diederick Nuyttens, Nick Ervinck, Yvan Derwéduwé, Lode Vranken, Lieven Neyrinck. kleinVerhaal fungeert telkens als forum, platform, waar de meest diverse mensen, artistieke talen en kunstendisciplines mekaar tegenkomen en in confrontatie gaan. De voorbije vier jaar presenteerden we 13 grote en minder grote producties en dit op de meest uiteenlopende plekken in de provincie West-Vlaanderen. Vandaag bestaat kleinVerhaal uit een gedreven crew van 4 vaste personeelsleden en 1 extra medewerker, een 20 –tal kunstenaars onder tijdelijke contracten, een ploeg van zo’n 30-tal vrijwilligers.
 
Terwijl de organisatie scherper dan ooit staat, gewapend met een unieke visie en mehodiek, viel op 15 februari het negatief preadvies van de beoordelingscommissie sociaal artistiek binnen. Indien dit advies ondanks ons verweerschrift toch  uitgevoerd wordt dan betekent dit de afwezigheid van de enige professionele sociaal artistieke speler in de regio  Noord-West-Vlaanderen. We maken ons echter sterk dat dit kleinVerhaal nog niet ten einde is.
 
Hans Dewitte namens kleinVerhaal

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: