Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een Tuymans in het Concertgebouw

Tuymans
Foto Paul Willaert
 
Het was opkijken voor de vaderlandse kunstcritici toen Luc Tuymans  dit weekend (officieel) een monumentaal schilderwerk (Angel) aanbood aan de Stad en het Concertgebouw.  De gigantische muurschildering kreeg een  bescheiden plaats in een zijgang naast de hoogste rang in het Concertgebouw, maar komt er fantastisch goed tot zijn recht. Het werk gaat terug op een Tuymans uit 1992, dat later in Chicago een vast onderkomen krijgt.  Het is een weergave van een engeltje dat zijn moeder elk jaar onder de kerstboom plaatste. Uitvergroot tot een monumentale muurschildering wekt Angel heel andere associaties op, het werk krijgt letterlijk en figuurlijk een ander dimensie. Hoofdconservator Manfred Sellink vindt de gekozen plaats ‘de best denkbare locatie in het Concertgebouw’, burgemeester Moenaert noemt het ‘een unicum voor onze stad en een extra troef voor het Concertgebouw’. (LF)
 
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: