Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Make a jazz Noise Here

 

Bjo_flagey_copyright_david_legreve
Brussels Jazz Orchestra: Foto David Legreve

Met 6 concerten wordt de muziekliefhebber door De Werf in maart erg verwend. Voor Nils Lindberg’s Requiem gaat het Kunstencentrum bovendien eens te meer een samenwerking aan met het Concertgebouw.www.concertgebouw.be

Melomanen met een uitgesproken voorkeur voor de klank van de  saxofoon zullen begin maart tot tweemaal toe hun gading vinden. Op 2 maart treedt het Rova Saxophone Quartet (USA) aan, waarvan de leden enkel alt-, bariton-, sopraan en/of tenorsax bespelen. Ze voelen zich beïnvloed door Braxton en Coltrane, net zo goed als door Varèse, Messiaen en Xenakis. Nog méér saxofoongeweld is er al 3 dagen later: altsaxofonisten Pete King en Benjamin Herman brengen dan samen met het Rein de Graaff Trio ‘Alto Madness’, waarin hardbop en bebop de boventoon zullen  voeren.
 Opnieuw Amerikanen op bezoek op 15 maart, nl. het Claudia Quintet, als special guest brengen zij Theo Bleckmann (vocals) mee. 
Nils Lindberg, wiens Requiem op 17 maart in het Concertgebouw wordt uitgevoerd, is een Zweedse componist en pianist die zich niet enkel tot het jazzidioom beperkt, maar ook andere muziekgenres verkent. Dit werk voor big  band en koor, dat in april 1993 zijn première beleefde en intussen zowel in Europa als de VS al ruim 100 keren werd uitgevoerd, zal in Brugge worden gebracht door het intussen ook buiten de landsgrenzen fel bewierookte Brussels Jazz Orchestra en het Vlaams Radio Koor, met als dirigent Kurt Bikkembergs.
 De (volledig Belgische) double bill op 23 maart kadert in de reeks Jazz Lab Series: het trio Leroux-Landfermann-Burgwinkel komt zijn debuut-CD (W.E.R.F.104) voorstellen; tweede act die avond is Collapse, met o.a. Yannick Peeters.   

Maart wordt afgesloten door AKA Moon: na hun verschroeiende concert in de Ganzeveer (September Jazz editie 2010) zie ik dit trio op 31 maart graag eindelijk nog eens op het podium van het Kunstencentrum zelf. Intussen bestaat de groep twintig jaar, wat de heren zullen vieren met de opname van een nieuwe CD (release voorzien in maart), waarna deze drie-eenheid verkast naar Parijs als artist in residence gedurende 2 jaar. (PJG)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: