Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Eén langgerekte feestkreet

 

120220_jordi_savall_by_dieter_
Foto:Dieter Nagel
 
Het feestconcert ‘10 jaar Concertgebouw’ met Jordi Savall en Le Concert des Nations is gisteravond uitgegroeid tot één van de hoogtepunten van het lopende seizoen. Het concert was na de bekendmaking ervan meteen uitverkocht en wie hoopte op een last minute was er aan voor de moeite. Een nokvolle zaal, drie ministers en vele tientallen genodigden keken met verbazing naar de scène die baadde in een feestelijk rood licht. That’ll be the day..  

 
Jordi Savall heeft inmiddels een bijna mythische status bereikt en die is sinds het recente overlijden van zijn echtgenote, de sopraan Montserrat Figueras, alleen maar toegenomen. Op het programma één langgerekte feestkreet: een zeer dansbare suite uit een opera van Marin Marais (zie de film Tous les matins du monde’ met filmmuziek van Jordi Savall), een orkestsuite van Johann Sebastian Bach, een door Francesco Geminiani bewerkte compositie van Corelli en als afsluiter Haendels ‘Music for the Royal Fireworks’ die zeer militair en feestelijk klonk. Het publiek kreeg er maar niet genoeg van en Savall haalde zomaar eventjes drie bisnummers uit de kast waarna (nou ja) iedereen de donkere nacht indook.
 
De genodigden werden nadien verwelkomd in Forum 6 waar voorzitter Hugo Vandamme en burgemeester Moenaert de ministeriële excellenties bedankten die het Concertgebouw (subsidiegewijs) een warm hart toedragen. Het Concertgebouw werd ‘de belangrijkste concertenorganisator in Vlaanderen’ genoemd en de zaal wordt binnenkort opgenomen in een publicatie over ‘de 80 meest prestigieuze zalen ter wereld’. Op naar de volgende verjaardag! (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: