Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Popcultuur op D-spot dansfestival

 

Jan_martens_3
 Van 24 tot en met 26 februari 2012 presenteren Het Cultuurcentrum en Het Entrepot de tweede editie van D-Spot, het dansfestival voor jonge makers. Jan Martens stond afgelopen zomer op Theater Aan Zee met A small guide on how to treat your lifetime companion. Deze voorstelling, die bijzonder goede kritieken kreeg in de Vlaamse media, is nu ook te zien in Brugge. 
 
EXit: Wat betekent een festival als D-Spot voor jou als jonge maker?
Jan Martens: ‘Ik heb in Tilburg gestudeerd en mijn werk loopt ondertussen vrij goed in Nederland. Het is heel fijn om nu ook in Vlaanderen een plek te krijgen om te spelen. Theater Aan Zee was al een mooie springplank richting grote steden, maar D-Spot richt zich ook specifiek op jongeren en mijn werk spreekt ook hen erg aan.’
 
‘Ik gebruik vaak elementen uit de popcultuur, onder meer popmuziek. Voor 'A Small Guide' liet ik mij onder meer inspireren door bands als Fleetwood Mac en The White Stripes. Waar heel veel hedendaagse dans blijft hangen in concept, is mijn werk vrij concreet en op die manier ook toegankelijk naar jongeren toe. Bovendien zal ook het thema van de voorstelling jongeren zeker aanspreken.’
 
EXit: Wat is het thema? 
Martens: ‘A Small Guide gaat over de relatie tussen man en vrouw. Zowel de White Stripes als Fleetwood Mac waren koppels. In het stuk dans ik een duet met danseres Steefka Zijlstra. We beelden als het ware de sleutelmomenten uit in een relatie: teder en afstandelijk tegelijk. Alles speelt zich af op een heel kleine oppervlakte met alle spanningen van dien. We beelden heel herkenbare situaties uit die de jongeren ook met hun eigen leven zullen associëren.’ (SD)
 
Info: D-Spot op 24, 25 en 26 februari 2012, Cultuurcentrum Brugge/Het Entrepot, t 050 44 30 60, In&Uit Brugge, ’t Zand 34, Brugge, www.dspot.be
 
 
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: