Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jan Verhaeghe versus Klein Verhaal

Jan_verhaeghe

Foto:  Amber Verhaeghe

Kunstenaar Jan Verhaeghe heeft het aan de stok met de mensen van Klein Verhaal die zijn kunstwerk in Kristus-Koning, zonder voorafgaand overleg, hebben ‘bewerkt’.
 Het site specific kunstwerk  werd gerealiseerd voor de tentoonstelling ‘Engagé’. De muur werd in 1998-1999 al gebruikt als drager van een kunstwerk van Lawrence Weiner.  De muur bevindt zich aan de ingang van de verhuisfirma en veilingzaal Bonte (Werfstraat) die de toestemming gaf om er een ‘permanent’ kunstwerk in de Brugse openbare ruimte op te realiseren. 

Verhaeghe: ‘Ik koos deze muur onder meer omdat er op het plein net voor de muur steevast borden geplaatst worden om verkiezingsaffiches op te hangen. Het opzet was om het verbod in de muur te kappen en wat verboden werd er bij te schilderen. Het verbod is onuitwisbaar, wat verboden werd kon steeds aangepast worden’.
 Kan een kunstwerk beschadigd worden om er een (politiek, sociaal, artistiek) statement mee te maken, vraagt Verhaeghe zich af. ‘Gebruik, misbruik je een kunstwerk om de aandacht te trekken op een maatschappelijk probleem, om de medestanders mee in het bad te (proberen) trekken? Hoe moet ik als kunstenaar die meer dan acht jaar lang een rechtszaak doorlopen heeft en om mindere feiten 34.000 euro schadevergoed moest betalen, hierop reageren?’, vraagt hij zich af. ‘ Wordt in elk geval vervolgd… (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: